Συχνές ερωτήσεις

Q:Τι είναι ο σκύλος εργασίας;

A:Οι σκύλοι εργασίας είναι οικόσιτοι σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθούν ανθρώπους με διαβήτη ή κινητικά προβλήματα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Οι σκύλοι εργασίας μπορεί να μάθουν να εκτελούν διάφορα καθήκοντα, όπως να οδηγούν άτομα με μερική ή ολική τύφλωση ή κώφωση, να τραβούν αναπηρικά καροτσάκια, , να ειδοποιούν σε περίπτωση κρίσης υπογλυκαιμίας.

Q:Μπορούν όλοι οι σκύλοι να γίνουν σκύλοι εργασίας;

A:Στη θεωρία ναι. Όλα τα σκυλιά με σωστή εκπαίδευση μπορούν να εξελιχθούν σε σκύλους εργασίας. Μερικά όμως έχουν περισσότερο “ταλέντο” για αυτό και με την εμπειρία μας μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά ακριβώς.

Q:Πώς μπορούν να εκπαιδευτούν τα σκυλιά ώστε να μυρίζουν μια κρίση υπογλυκαιμίας; Ποια τεχνική χρησιμοποιείται για μια τέτοια εκπαίδευση;

A:Οι σκύλοι που εκπαιδεύουμε για αυτό το σκοπό μαθαίνουν να ανιχνεύουν τις μεταβολές από τις βιοχημικές αντίδρασεις του οργανισμού όταν τα επίπεδα την γλυκόζης πέφτουν πολύ χαμηλά ή φτάνουν πολύ ψηλά.

Q:Πώς μπορεί ο σκύλος να ειδοποιήσει όταν αντιληφθεί μια κρίση υπογλυκαιμίας;

A:Εκπαιδεύουμε τα σκυλιά να ειδοποιούν είτε γαυγίζοντας, είτε να κάθονται και να κοιτούν επίμονα το άτομο, είτε σπρώχνοντας με τη μύτη τους το άτομο, είτε ακόμα και με το να αγκαλιάζουν το άτομο.

Q:Μπορείτε να εξηγήσετε πώς οι σκύλοι μπορούν να καταλαβαίνουν πότε θα αλλάξουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα;

A:Οι σκύλοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους ή ακόμα και την τεχνολογία, έχουν 200.000.000 αισθητήρες όσφρησης.
Όταν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα αλλάζουν ξαφνικά, δημιουργείται μια χημική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν αυτή την αντίδραση μέσω της οσμής που προκαλεί στο δέρμα και στην αναπνοή του ανθρώπου.

Q:Σε ποιες περιπτώσεις οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν τους διαβητικούς;

A:Οι σκύλοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στις περιπτώσεις διαβητικών που ελέγχουν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα τους με ενέσεις ινσουλίνης. Ένας διαβητικός που δεν έχει συστηματικές/συχνές πτώσεις ζαχάρου στο αίμα, ΔΕΝ χρειάζεται έναν τέτοιο σκύλο.
Τα σκυλιά αυτά μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα και τα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση γίνονται σύντροφοι των παιδιών στο παιχνίδι και στη ζωή τους γενικότερα και άρα μπορούν να “πείσουν” ευκολότερα τα παιδιά να παίρνουν τα φάρμακά τους αλλα και να είναι συνεπείς στις μετρήσεις τους. Επίσης σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα σκυλιά μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τους γονείς κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβλέποντας το παιδί και ειδοποιώντας σε περίπτωση κρίσης υπογλυκαιμίας.
Γενικότερα ένας σκύλος εργασίας μπορεί να παρέχει την υποστήριξη που νωρίτερα πρόσφερε ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιο φιλικό πρόσωπο και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε περίπτωση που κάποιος ζει μόνος του ή αλλάξει την οικογενειακή του κατάσταση.

Q:Με όλη τη σκληρή δουλειά που απαιτείται, πιστεύετε ότι τα σκυλιά αυτά προσθέτουν επαρκή αξία στους πελάτες σας με διαβήτη, ώστε να δικαιολογούν τον χρόνο, την προσπάθεια και το κόστος που απαιτείται; Αν ναι, γιατί;

A:Δυστυχώς η επιστήμη και η τεχνολογία δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα τον απόλυτο έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που κάνει έναν τέτοιο σκύλο ανεκτίμητο. Τα σκυλιά αυτά μπορούν να κάνουν αυτό που δεν μπορεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Εξάλλου τα σκυλιά αυτά είναι τόσο αφοσιωμένα στον άνθρωπο που μεταξύ άλλων μπορούν να του προσφέρουν επιπλέον και σωματική και ψυχολογική υποστήριξη, που στην περίπτωση των διαβητικών είναι ανεκτίμητη.

Q:Τι μέθοδο εκπαίδευσης χρησιμοποιείτε;

A:Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τη μέθοδο της θετικής εκπαίδευσης.

Q:Μπορείτε να βοηθήσετε στη βελτίωση της επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου μου;

A:Πριν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του σκύλου εργασίας, το κουτάβι περνάει το στάδιο της βασικής εκπαίδευσης. Εκεί λύνονται όλα τα προβλήματα επιθετικής συμπεριφοράς που μπορεί να έχει.

Q:Μπορώ να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα για την εκπαίδευση του σκύλου εργασίας μου;

A:Η όλη διαδικασία εκπαίδευσης είναι προσαρμοσμένη στον καθένας σας ξεχωριστά. Πριν ξεκινήσουμε την εκπαίδευση, εστιάζουμε στις προσωπικές σας ανάγκες και προσαρμόζουμε την εκπαίδευση με βάσει αυτές. Συνεπάγεται λοιπόν ότι όλα τα μαθήματα είναι ιδιαίτερα, με το κουτάβι και εμάς αρχικά και στην πορεία και με τη δική σας συμμετοχή.

Q:Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

A:Επιλέγουμε το καταλληλότερο κουτάβι και το εκπαιδεύουμε ώστε να παρέχει την απαραίτητη για εσάς βοήθεια.

Q:Μπορείτε να μου πείτε πού θα βρω τον σκύλο και τι ράτσα θα πρέπει να επιλέξω;

A:Το πρώτο μας μέλημα όταν έρχεστε σε επικοινωνία με εμάς, είναι να κανονίσουμε μια συνάντηση μαζί σας, ώστε μέσα από συζήτηση να διαπιστώσουμε αν πραγματικά χρειάζεστε κάποιο σκύλο εργασίας ή όχι. Εστιάζουμε στις ανάγκες σας και σας εξηγούμε πώς θα είναι η ζωή σας με τον σκύλο εργασίας. Αν τελικά η απόφαση για τον σκύλο εργασίας παρθεί, το Dani Service Dogs θα εντοπίσει την κατάλληλη ράτσα σκύλου για εσάς και θα βρει το καταλληλότερο κουτάβι.

Q:Τι τύπους σκύλων εργασίας εκπαιδεύετε;

A:Εκπαιδεύουμε σκύλους εργασίας για διαβητικούς και για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Q:Τι διάρκεια θα έχει η εκπαίδευση του σκύλου εργασίας μου;

A:Η εκπαίδευση ξεκινάει άμεσα με την εύρεση του κουταβιού, σε ηλικία περίπου 8 εβδομάδων. Το πρώτο βήμα είναι να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι και τη νέα του οικογένεια ώστε να λειτουργεί με βάσει τους κανόνες του σπιτιού. Αυτό διαρκεί 3-4 εβδομάδες περίπου. Στη συνέχεια ολοκληρώνουμε την υπόλοιπο/τελικό στάδιο της εκπαίδευσης, το οποίο χρονικά εξαρτάται από τον σκύλο και τον χειριστή του.

Q:Γιατί μια τέτοια εκπαίδευση κοστίζει τόσο πολύ;

A:Για την εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας, και ειδικότερα για να αντιμετωπίζει τον διαβήτη, χρειάζονται γνώσεις και τεχνογνωσία που δεν μπορούν να προσφέρουν όλοι οι εκπαιδευτές. Μια τέτοια εκπαίδευση έχει πολλά στάδιο και μπορεί να διαρκέσει συνολικά 7-8 μήνες. Πρέπει να εντοπίσουμε το κατάλληλο κουτάβι, να το εκπαιδεύσουμε για βασική υπακοή, να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα της εκπαίδευσης με βάσει τις ανάγκες του κάθε πελάτη μας ξεχωριστά και τελικά να ολοκληρώσουμε το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης. Καθόλη αυτή τη διαδικασία που είναι εντατική και απαιτεί χρόνο, ο κάθε πελάτης μας λαμβάνει εξατομικευμένη μεταχείριση και προσοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους το κόστος της εκπαίδευσης ενός σκύλου εργασίας είναι υψηλότερο από το κόστος μιας βασικής εκπαίδευσης.