Η μέθοδος

Η διαδικασία για να “δημιουργήσουμε” έναν σκύλο εργασίας είναι μακρά και έχει πολλά στάδια. Το κάθε στάδιο έχει κριτική σημασία και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο.

Εμείς στο Dani Service Dogs, τα στάδια που ακολουθούμε είναι τα εξής:

  • Πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα σκύλο εργασίας

Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η απόφασή σας να αποκτήσετε ένα σκύλο εργασίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.
Προκειμένου λοιπόν να γίνει αυτό, κανονίζουμε μια συνάντηση ώστε να συζητήσουμε αναλυτικά τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής σας και να διαπιστώσουμε ότι πραγματικά χρειάζεστε σκύλο εργασίας και πώς ή ζωή σας θα είναι με αυτόν.

  • Επιλέγουμε για εσάς το κατάλληλο κουτάβι

Στη θεωρία όλα τα κουτάβια, με τη σωστή εκπαίδευση, μπορούν να γίνουν σκύλοι εργασίας.
Μερικά όμως έχουν περισσότερο “ταλέντο” στην όσφρηση και στη ικανότητά τους να εργαστούν.
Έτσι με την εμπειρία μας μπορούμε να επιλέξουμε τη ράτσα και το καταλληλότερο για εσάς κουτάβι με βάσει τις ανάγκες σας.

  • Βασική εκπαίδευση

Εφόσον γίνει η επιλογή του κουταβιού, γύρω στις 8 εβδομάδες ζωής του, ξεκινάμε άμεσα την εκπαίδευσή του.
Το πρώτο μας μέλημα είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και μια καλή συμπεριφορά, μαθαίνοντάς του πρακτικές δεξιότητας με τη μέθοδο της ανταμοιβής.
Επίσης, σε αυτό το στάδιο περνάει τη διαδικασία της βασικής εκπαίδευσης και κοινωνικοποιείται σωστά ώστε να μην έχει προβλήματα στην ενήλικη ζωή του.

  • Προχωρημένη εκπαίδευση

Αυτό είναι το τελευταίο αλλά σημαντικότερο στάδιο της εκπαίδευσης του κουταβιού.
Μέχρι τώρα το κουτάβι έχει ήδη μάθει να υπηρετεί το χειριστή του και είναι πολύ ευχαριστημένο με αυτό.
Σε ηλικία 4-8 μηνών μαθαίνουμε στο κουτάβι όλα τα καθήκοντα που θα πρέπει να εκτελεί και για τα οποία έχει επιλεγεί, όπως:
• Να σηκώνει και να φέρνει αντικείμενα που έχουν πέσει κάτω
• Να καλεί βοήθεια όποτε χρειάζεται
• Να βοηθάει το άτομο να κατέβει σκάλες
• Να ειδοποιεί σε περίπτωση υπογλυκαιμίας
Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του σταδίου της εκπαίδευσης είναι ότι το κουτάβι μαθαίνει αυτό που αποκαλούμε “υπακοή χωρίς λουρί”.
Ένα από τα βασικότερα καθήκοντα ενός σκύλου εργασίας είναι να φέρνει πράγματα που έχουν πέσει κάτω και όχι μόνο. Για να μπορέσει να εκτελέσει αυτό το καθήκον θα πρέπει να είναι ελεύθερο, και αυτό είναι κάτι που μαθαίνει στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσής του.

pos-to-petuxainoume